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Questions and Answers regarding the U.S. Treasury’s Emergency Rental Assistance (ERA) Program, 

Other Rental Assistance and PIH Programs 

August 3, 2021 

Q1. Can participants in the public housing and Housing Choice Voucher (HCV) programs receive 

assistance under the U.S. Department of Treasury’s (“Treasury”) Emergency Rental Assistance (ERA) 

Program for rent, utility arrearages, internet or other housing-related expenses? (Updated 8-2-21) 

A. Yes, Public Housing Authorities (PHAs), HCV landlords and utility providers may accept funds from the 

ERA program for rental and most utility arrearages for HUD-assisted families.  However, PHAs can and 

should use their existing tools and authorities to help families maintain their housing.  

Due to the COVID-19 pandemic, families may have experienced unexpected financial hardships, and 

some families may have fallen behind on their rent or utilities payments. Consistent with the  

June 24, 2021 Treasury FAQs, Question 15, HUD-assisted families are eligible for assistance from the 

ERA program provided that ERA funds are not applied to costs that have been or will be reimbursed 

under any other federal assistance, including Housing Assistance Payments in the HCV Program or 

Operating Fund assistance in the Public Housing program.  

Tenants in the public housing and HCV programs pay rent that is based on their income. Under the U.S. 

Housing Act of 1937, participating families are statutorily obligated to pay their portion of the rent.1 If a 

family experiences a decrease in income, they can request the PHA conduct an income reexamination so 

their portion of the rent can be adjusted downward.  Before PHAs accept ERA funds, HUD advises PHAs 

to complete any pending or requested reexaminations and, as a best practice to ensure no duplication 

of assistance, PHAs are encouraged to make the new tenant rent effective the month after the loss in 

income occurred.   If the reexamination already occurred, as a best practice to ensure no duplication of 

assistance, the PHA should consider making such previously completed interims effective for the new 

tenant rent the month after the change.  If these best practices are not currently adopted by the PHAs 

but desired by the PHAs, the PHAs must first update their policies to incorporate these best practices. 

For utility costs, the family may receive ERA for the utility arrearage that exceeds the utility allowance. 

Families may also be eligible to receive ERA assistance for other housing-related expenses and internet 

service.   

Q2. Can PHAs accept ERA funds or other rental assistance funds from a third-party for prospective 

rent payments for public housing or HCV families? 

A. No, prospective rent payments paid directly to PHAs or landlords by a third-party are not allowable 

under the U.S. Housing Act of 1937 because participating families are statutorily obligated to pay their 

share of the rent. Absent a PHA granting a hardship exemption, or allowing a minimum rent of $0, the 

PHA must require that a family residing in public housing or receiving assistance with HCV pay the 

minimum monthly rental amount.2  Public housing and HCV families experiencing a loss of income or 

other financial hardships related to the pandemic should request an interim recertification to have their 

rent adjusted downward. PHAs are strongly encouraged to make the effective date of the new rent 

 
1 42 U.S.C. 1437a(a) 
2 42 U.S.C. 1437a(a)(3)(B)); 24 CFR 5.630 

https://home.treasury.gov/policy-issues/coronavirus/assistance-for-state-local-and-tribal-governments/emergency-rental-assistance-program
https://home.treasury.gov/policy-issues/coronavirus/assistance-for-state-local-and-tribal-governments/emergency-rental-assistance-program
https://home.treasury.gov/system/files/136/ERA_FAQs_6-24-21.pdf
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based on the reexamination the month after the income loss was reported so tenants can continue to 

pay rent and not accrue balances.  

Q3. What if a family receives rental assistance funds directly from the ERA Program or another 

program and pays their share of the rent with it? Can a PHA or landlord accept that, or do they have 

to verify the source of the funds?  

A. If a family receives rental assistance funds directly and uses it to pay their rent, the PHA or landlord 

may accept the payment. The PHA or landlord does not need to verify the source of funds before 

accepting payment from the family. 

Q4. If a family receives assistance from  the ERA program, must that be counted as income? What 

about other state or local programs?  

A. No. Under section 501(j) of Division N of the Consolidated Appropriations Act, 2021, Pub. L. No. 116-

260 (Dec. 27, 2020), assistance provided to a household shall not be regarded as income and shall not be 

regarded as a resource for purposes of determining the eligibility of the household or any member of 

the household for benefits or assistance, or the amount or extent of benefits or assistance under any 

Federal program or under any State or local program financed in whole or in part with Federal funds.  

While the above applies to the ERA Program, other state or local programs that provide regular 

assistance may not covered by this exclusion. Families remain responsible for reporting new income to 

the PHA as described in its policies, with a reminder that annual income does not include temporary, 

non-recurring or sporadic income.3  

Q5. Can PHAs share their data on participants with ERA Program grantees, or provide verification of 

whether a family is receiving rental assistance? Can HUD provide access to the Inventory Management 

System (IMS)/PIH Information Center (IMS-PIC) system? (Link updated 8-2-21) 

A. PHAs can share information about a family only if that family consents to their data being shared. 

Absent consent, PHAs are not authorized to share data regarding families in the public housing or HCV 

programs with third parties. PHAs are obligated to protect Personally Identifiable Information (PII) in 

their systems as discussed in PIH’s COVID-19 FAQs Section 4.19 and the notices cited therein. HUD is not 

able to provide ERA Program grantees access to IMS/PIC at this time.  

To determine if a family is participating in a rental assistance program, Treasury advised in its ERA FAQs, 

Question 15 that grantees administering ERA funds “may rely on an attestation from the applicant 

regarding nonduplication with other government assistance in providing assistance to a household.” For 

example, families may be asked if they receive rental assistance from a PHA for a voucher or if they live 

in public housing or a property with Section 8 assistance. ERA grantees may ask for a copy of the lease or 

verification of the amount owed in arrearage. PHAs and participating landlords may provide this 

information if the family consents.  

  

 
3 24 CFR 5.609(c)(9) 

https://home.treasury.gov/policy-issues/coronavirus/assistance-for-state-local-and-tribal-governments/emergency-rental-assistance-program
https://www.congress.gov/116/bills/hr133/BILLS-116hr133enr.pdf
https://www.congress.gov/116/bills/hr133/BILLS-116hr133enr.pdf
https://www.hud.gov/sites/dfiles/PIH/documents/Round6FAQsfinal.pdf
https://home.treasury.gov/system/files/136/ERA_FAQs_6-24-21.pdf
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Q6. Whose responsibility is it to ensure there is no duplication of federal benefits? (Link updated 8-2-

21) 

A. This responsibility is shared among families, ERA grantees, landlords and PHAs. While the statutory 

prohibition on duplication of benefits only applies to ERA awards using the first tranche of funding (or 

“ERA1” in Treasury guidance), HUD encourages PHAs to follow these as best practices regardless of 

which ERA funding source used. the authorizing statute for the ERA requires that payments not be 

duplicative of any other federally funded rental assistance provided to an eligible household for the 

public housing and HCV programs: 

 Per ERA FAQs Question 15, the ERA grantee must review the household’s income and 

sources of assistance to confirm that the ERA assistance does not duplicate any other 

assistance for the same costs. Participating families may be asked to “self-attest” that 

ERA assistance does not duplicate other government assistance. 

 Families who experienced a loss of income should continue to follow the process 

required by their PHA to report that loss so the PHA may complete an interim 

reexamination.  

 The amount paid to the utility provider should exclude what was offered to the resident 

as a utility allowance to avoid duplication of benefits. 

PHAs managing public housing: 

 Must ensure that the amount received from the ERA grantee is for a current family with 

a rental arrearage, and not prospective rent payments. 

 Should consider communicating with families about ERA assistance and their obligation 

to report their participation in the public housing program if the family chooses to apply 

for assistance.  

 Should consider applying for ERA assistance for families in arrears after obtaining 

family’s consent to participate in the program. 

 As a best practice, complete a reexamination and make it effective the month after the 

income loss was reported. If the reexamination already occurred due to family’s income 

loss, the PHA should, as a best practice, ensure the change in the family’s share of the 

rent is effective the month after the reduction was reported.4  

PHAs managing the HCV program:  

 Should consider communicating to landlords and participating families of their 

obligation to report their participation in the HCV program to ERA grantees if they apply 

for assistance.  

 Should ask landlords who agree to participate in the ERA to report to the PHA the total 

amount of the tenant’s arrearage due and the total amount of funds received from the 

ERA grantee. 

 
4 PHAs are reminded that if the timing of the rent change conflicts with the PHA’s current policies in the 
Admissions and Continued Occupancy (ACOP) or HCV Administrative Plan, the PHA should update their policies to 
reflect the change. Per PIH Notice 2021-14, the PHA may informally adopt changes before September 30, 2021 and 
formally adopt such revisions no later than December 31, 2021.  

https://home.treasury.gov/system/files/136/ERA_FAQs_6-24-21.pdf
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 As a best practice, complete the participant’s reexamination and make it effective the 

month after the income loss was experienced. If the reexamination already occurred 

due to family’s income loss, the PHA should ensure the change in the family’s share of 

the rent is effective the month after the reduction was reported and update the HCV 

Administrative plan if this is a process change.4 PHAs should be mindful of the potential 

for the duplication of benefits when processing reexaminations. 

Q7. My PHA has accumulated a high level of tenant accounts receivables (TAR) over the course of the 

pandemic related to missed rent and unpaid fees. Can I use the ERA funds to cover those balances, at 

least for current families? (Link updated 8-2-21) 

A. As described above, PHAs can accept ERA payments for rental arrearages for families that are still 

active public housing families, but there are some additional steps described below that PHAs should 

take to ensure there are no duplications of benefits.  ERA payments can include rent arrearages, and 

additionally, pursuant to ERA Program FAQs Question 7, reasonable accrued late fees in certain cases. A 

PHA may not accept ERA payments for former public housing families with outstanding rent balances. 

PHAs should first take steps to adjust rents as required by statute and regulations for any family that has 

reduced family income. HUD encourages PHAs to make any such rental adjustments effective the month 

after the date of the income loss event. Families may not, however, be given amnesty for rents due.  

As a reminder, PHAs are not permitted to waive tenant shares of rent owed or otherwise provide for 

rent amnesty in the public housing program.  

Q8. As a condition of receiving ERA funds, some PHAs have been asked to reduce the arrearage 

amount owed by a public housing family. Can a PHA agree to forgive a debt owed by a public housing 

family, or reduce the amount owed?    

No, PHAs cannot forgive rent owed or reduce the amount owed for public housing.  There is no 

expressed authority under the U.S. Housing Act (see Section 3(a)(1)) or HUD regulations that would 

grant a PHA discretion to forgive or reduce a public housing tenants’ rental arrears for rent owed. 

Families participating in the public housing program are statutorily obligated to pay their portion of the 

rent, and rents are adjusted based on income or at a minimum level established by the PHA.  

While PHAs may not forgive rent owed, they may remove any fees assessed for missed rent.  PHAs can 

also review the total arrearage and adjust for an updated reexamination if it was not adjusted 

retroactively to the month income loss occurred. 

If a PHA decides to forgive fees assessed and adjust the effective date for an interim examination, they 

should keep a record for the family of the adjustment made and update their policies. Based on Notice 

PIH 2021-14, policies can be updated for approval by the Board of Commissioners by December 31, 

2021.  

Q9. Can a landlord participating in the HCV program agree to reduce the amount of rent owed by a 

participating family?  

This is entirely the choice of the owner of the HCV unit (landlord).  The family’s share of rent is a 

statutory obligation under Section 8 (o)(2) of the U.S. Housing Act of 1937 and further defined in 

regulation at 24 CFR 982.515.  Outside of any governing eviction moratorium, under the HCV program, 

https://home.treasury.gov/system/files/136/ERA_FAQs_6-24-21.pdf
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the owner may terminate tenancy for nonpayment of rent or other amounts due under the lease; 

however, the owner is not required to do so.  Likewise, private owners have no obligation under the 

program to demand payment of back rent and may agree to reduce the total amount of rent owed.  

If the family and landlord receive funds under ERA for the rent arrearages, PHAs should be mindful of 

the potential for duplication of benefits when processing reexaminations.  


